14 Ιουν 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑ ΚΟΣΜΙΤΣΙΑΝΑ



IMG_1043
  Κοσμίτσιανα, μια περιοχή που αν και ήταν απέναντι από τον Μέγα Κάμπο και το ποτάμι (Άραχθο)   άνηκε στο  Κορφοβούνι. Όλοι συμφωνούν ότι ο οικισμός χτίσθηκε από τους  Κορφοβουνιώτες   στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που ο ποταμός ήταν τότε  τα σύνορα με το Ελληνικό Κράτος. Έτσι πολλοί Κορφοβουνιώτες  πήγαιναν και καλλιεργούσαν τα εύφορα εδάφη της περιοχής για να μην πληρώνουν τους φόρους στον Πασά μιας και βρίσκονταν στα Ελληνικά εδάφη.  Εκεί υπήρχαν και οι κατοικίες δέκα οικογενειών.
ΜΕΓΑ ΚΑΜΠΟΣ 
  Για να έχουν και  ένα επιπλέον λόγο να πηγαίνουν εκεί  κτίσανε και ένα παρεκκλήσι, τον Άγιο Αθανάσιο.  Έτσι ο Άγιος Αθανάσιος και τα Κοσμίτσιανα είναι άρτια πλέον συνδεδεμένα με το Κορφοβούνι. Το εκκλησάκι είχε καταστραφεί από κεραυνό αλλά οι κάτοικοι τον ξανάχτισαν.
 normal_IMG_1417new 
   Το παρεκκλήσι αυτό είχε γίνει αιτία αντιδικίας μεταξύ της Μητρόπολης Άρτας (επί Σεραφείμ)και της Μητρόπολης της Πρέβεζας ( επί Στυλιανού) η οποία λύθηκε στα δικαστήρια και κατοχυρώθηκε υπερ της Μητρόπολη Πρέβεζας όπου άνηκε και το Κορφοβούνι. Αντιδικίες υπήρξαν και μεταξύ κατοίκων της Μαρκινιάδας και του Μέγα Κάμπου, που πολλές φορές οδηγούσαν σε συμπλοκές, για τα εύφορα εδάφη της περιοχής. Οι δυο περιοχές αυτές ήταν και οι ποιο κοντινές στα Κοσμιτσιανα. 
   Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει στις 2 Μαΐου, αλλά πολλές φορές λειτουργούσε του Σωτήρος ή και κάποια άλλη ημέρα  που τα νερά του ποταμού  Άραχθου ήταν πεσμένα, για να μπορούν οι πιστοί να μεταβαίνουν εκεί ποιο εύκολα. Από τότε που έγινε η Τεχνίτη  λίμνη, λειτουργούσε ακόμα ποιο σπάνια γατί πλέον η πρόσβαση έγινε πολύ δύσκολη.
Σήμερα όλη αυτή η περιοχή σκεπάζεται από τα νερά της Τεχνίτης λίμνης Πουρναρίου και το εκκλησάκι είναι  το μόνο που διασώζεται.