26 Ιουλ 2012

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ



Ναος της Παναγιας
       Η εκκλησία της Παναγίας(κοιμήσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στο ψηλότερο ανατολικότερο άκρο του χωριού μας. Είναι η πιο νεόδμητη και αποτελεί το καμάρι των απανταχού Κορφοβουνιωτών. 
        Άρχισε να χτίζεται το 1997 και ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου ένα χρόνο, με δωρεές και αφιλοκερδή εργασία πολλών συγχωριανών μας καθώς και αρκετά μεγάλες χορηγίες ξένων.
        Είναι ένας ναός μοντέρνος, σταυροειδής με τρούλο εγγεγραμμένο στο κέντρο του. Το δε καμπαναριό του κτισμένο με διακοσμητική πέτρα, δωρεά της οικογένειας Φώτη του χωριού μας. Σημαντική ήταν και η προσφορά των συλλόγων του χωριού μας στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η Αδελφότητα της Αθήνας δεντροφύτεψε τον χώρο και τοποθέτησε βρύση και παγκάκια  και ο Πολιτιστικός σύλλογος ενός κεραμοσκεπής στεγάστρου.   

IMG_1820
IMG_1819
IMG_1692
    Κτίστηκε στην θέση υπάρχοντος πέτρινου ναού που καταστράφηκε από πυρκαγιά παραμονή 15 Αύγουστου 1997.
    Ο πέτρινος αυτός ναός είχε κτιστεί στα 1948-1949, στην αρχή σκεπασμένος με πλάκες και αργότερα με κεραμίδι και προστέθηκε και ένα μικρό καμπαναριό, όπως φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία του 1989.
ΠΑΝ-001                         Μια πιο παλιά πριν το 1980
Παναγία

     Στην προσπάθεια αναζήτησης φωτογραφικού υλικού από κατοίκους του χωριού μας,  βρέθηκαν κάποιες φωτογραφίες που αφορούν την περίοδο εκείνη(της καταστροφής) και τις παραθέτω ποιο κάτω.
IMG_1817
                                            (φωτ.1)  
     Σε αυτή την φωτογραφία (φωτ.1) βλέπουμε ότι απέμεινε από το ιερό του ναού μετά την πυρκαγιά της 14 Αυγούστου του 1997.       Βλέπουμε και το ξεσκέπαστο του μετά το κάψιμο της σκεπής του καθώς και την καταστροφή του σοβατίσματος του στον κάθετο τοίχο.
IMG_1827
                                                   (φωτ.2).
Εδώ βλέπουμε ότι απέμεινε  από το καμπαναριό της εκκλησίας (φωτ.2).

 IMG_1825
                                                   (φωτ.3)
    Τα σκαλάκια της εκκλησίας που οδηγούσαν στον εσωτερικό του ναού. Στην κλεφτή ματιά βλέπουμε την κατεστραμμένη σκεπή του (φωτ.3).

 IMG_1826
                                                    (φωτ.4)               
      Εδώ από το εσωτερικό του ναού, βλέπουμε ότι απέμεινε από την πλευρά της εισόδου του(φωτ.4).

     Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι την επόμενη χρόνια 1998 ο ναός ήταν σχεδόν έτοιμος από κτηριακής εγκατάστασης και στις 15 Αυγούστου λειτούργησε κανονικά. Πλήθος λαού συγκεντρώθηκε να παρακολουθήσει την πανηγυρική θεια λειτουργία από πολλά μέρη του νομού μας και όχι μόνο, καθώς και να θαυμάσει και την νέα εκκλησία.
IMG_1822
              Εκατοντάδες οι πιστοί στην πρώτη πανηγυρική θεια λειτουργία όπως φαίνονται και στην παραπάνω φωτογραφία του 1998
IMG_1821
     Πιο παλιά ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν σαν παρατηρητήριο(καρακόλι) από τους Τούρκους.
    Ο Ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου όπου εισέρχονται πλήθος πιστών από το χωριό μας και από τα γύρο χωριά. Ακολουθεί το παραδοσιακό  Καγκελάρι και το μεγάλο πανηγύρι στις 16 και 17 του μηνός.
   
 
IMG_1676   Στο βιβλίο του ο Κωνσταντίνος Κοκκινέλης αναφέρει  σχετικά με την οικοδόμηση της Παναγίας:  το δύσκολο αυτό έργο το ανέλαβε η "επιτροπή ανεγέρσεως πυρποληθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Κορφοβουνίου" που δημιουργήθηκε στις 19/08/1997 με πρόεδρο τον ιερέα Φώτιο Νάτσιο, αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Παπαστράτο (πρόεδρος της κοινότητας Κορφοβουνίου τότε), γραμματέα τον Αριστείδη Παππά, ταμία τον Νικόλαο Κέφη του Γεωργ.  και άλλα 20 μέλη κάτοικοι του χωριού. Σκοπός της επιτροπής ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την οικοδόμηση, καθώς και να μεριμνήσει για την κατασκευή του Ναού.
 
     το βιβλίο του έχει τον τίτλο:  ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ   (Μπρένιστα) 
                               και η πρώτη έκδοση έγινε το 2011
.