24 Ιουν 2012

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΡΥΩΝΑΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Δημοτικο σχολειο Δρυωνας
  Το δημοτικό σχολείο στην Δρυώνας Κορφοβουνίου(Νεζερίστρας) ιδρύεται το 1914 με την  ΦΕΚ 321/18-9-1914 απόφαση  και αναφέρεται σε κείμενα ότι το 1920  να είναι σε λειτουργία.  Είναι μονοθέσιο με γραφείο διδασκάλου και βοηθητικούς χώρους  και μεγάλο προαύλιο. 
    Λόγο έλλειψης μαθητών το 1981  καταργείτε με την  υπ’ αριθ.’ 93  ΦΕΚ325/1-9-1981 απόφαση.
  Σήμερα λειτουργεί σαν λαογραφικό μουσείο.

Nontas Tzoganis‎ΔΡΥΩΝΑ
  Απολυτήριο εξαταξίου δημοτικού σχολείου Δρυώνας της Βάιας Ντιβέρη του  Γεωργίου  το  1958.

23 Ιουν 2012

ΤΟ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΕΙΟ-ΚΙΛΙΜΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ


  Σ’ αυτόν το χώρο, που αποτελεί ιδιοκτησία του Γρηγόρη Φλετούρη και κτίστηκε το 1953-1954,  στεγάζονταν από το 1980 το κιλιμοποιείο-ταπητουργείο του Κορφοβουνίου Άρτας.Ήταν ένας θεσμός που έδινε ζωή στο χωριό μας. Κατά πρώτον εκατοντάδες κορίτσια του χωριού μας ασκούνταν στην εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Κατά δεύτερον η παραγωγή υψηλής ποιότητας χαλιών και κιλιμιών και η διάθεση τους στην αγορά έφερνε έσοδα στο χωριό μας. Πριν το 1980 στεγάζονταν σε οικία του Παντελή Κέφη(σήμερα οικία του Σταύρου Τζινέρη). Θα πρέπει  να τονίσουμε ότι ήταν θεσμός που δημιούργησε η Βασιλεία της Ελλάδος(Βασιλική Πρόνοια) και λειτουργούσε υπό την προστασία της. Αργότερα μεταβιβάστηκε στις αρμοδιότητες  του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με τον νόμο “3895/ 12-2010 : κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών,οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα”  δόθηκε τέλος στον θεσμό αυτό.Στο χωριό μας έκλεισε στις 31/05/2011 με την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της οικίας ξανά στον ιδιοκτήτη της Γρηγόρη Φλετούρη.

22 Ιουν 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

IMG_1746-001
    Στο ψηλότερο βορινό άκρο του χωριού μας βρίσκεται η εκκλησία του προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιάς).  Κτίστηκε το 1877, πάνω σε ερείπια ναού που υπήρχαν στο σημείο αυτό. Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος στο βιβλίο του “ Δοκίμιο ιστορικόν περί Άρτας-Πρεβέζης” το 1884 τον αναφέρει ως  “άστεγον”(χωρίς σκεπή).
   Ήταν  πετρόχτιστος, σκεπασμένος με πλάκες στην αρχή, χωρίς διάκοσμο, όπου πρόσφατα  σε ανακαίνιση σκεπάστηκε με κεραμίδι.
Πιο παλιά στον ίσκιο των παρακειμένων βελανιδιών γίνονταν ημερήσιο πανηγύρι, κατά τον εορτασμό του παρεκκλησίου, δένδρα που σήμερα έχουν ξεραθεί και έχουν αφαιρεθεί από τον χώρο.
   Σήμερα  2014 αν εξαιρέσουμε τον πλακόστρωτο διάδρομο που έχει προστεθεί, το μεταλλικό καμπαναριό που κοιτάζει στο δάσος και το περιμετρικό υπόστεγο από σηδεροκατασκευή δεν θυμίζει κάτι από εκκλησία.
     Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο, όπου πραγματοποιείται πανηγυρική θεία λειτουργία με την παρουσία πλήθους πιστών.

  Ο προφήτης  Ηλίας αποτελεί παρεκκλήσι της δεύτερης ενορίας του χωριού μας των Αγ. Αποστόλων της Δρυώνας. Η διατήρηση του οφείλεται σήμερα σε σημαντική προσπάθεια πολλών κατοίκων αυτού του οικισμού του χωριού μας.
 
Ποιο κάτω είναι δυο Φώτο τραβηγμένες τον Αύγουστο του 2006.

IMG_0644IMG_0655

21 Ιουν 2012

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

IMG_1704
IMG_1707
    Στην θέση Μεσοχώρι, μετά  την διασταύρωση για την Δρυώνα περίπου  στα  50  μέτρα και πριν συναντήσουμε  τον Ναό  του Αγ. Νικόλαο και  της Αγ. Θεοδώρας, υπάρχουν  τα  ερείπια του Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Το κτίσμα(ότι έχει απομείνει) δεν είναι εύκολα ορατό από τον δρόμο, γιατί περιτριγυρίζεται από πουρνάρια και άγρια βλάστηση. Ιστορικά στοιχεία και επιγραφές δεν βρέθηκαν. Οι γεροντότεροι του χωριού αναφέρουν ότι κτίστηκε από τον Ιερέα Δημήτριο Ντιβέρη(παπά-Δημήτρης) και πιστούς του χωριού. Κτίστηκε μετά το 1881 που οι Τούρκοι κατακτητές είχαν σαν καρακόλι τον ναό της Παναγίας(παρατηρητήριο).
  Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΠΕΡΙ ΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ  το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1884(αργότερα υπήρξαν επανεκδόσεις, μάλιστα και από τον  ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΚΟΥΦΑ)  στην αρχή  της  σελίδας 17  αναφαίρετε στον Ναό αυτό με αυτήν την ονομασία.
  Μάλιστα θα πρέπει να ήταν άθικτος αφού δεν τον χαρακτηρίζει από ζημίες, όπως χαρακτήριζε τους άλλους ναούς του χωρίου μας.
Σήμερα αναφέρεται από τους κατοίκους σαν Ναός  Ζωοδόχου Πηγής.
   Ο Ναός αυτός γιόρταζε στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γινόταν θεία λειτουργία και μεγάλο πανηγύρι. Για πάρα πολλά χρόνια ο ναός αυτός παρέμενε κλειστός, χωρίς να γίνονται θειες λειτουργίες. Το 1990 είχε καταρρεύσει μέρος τις σκέπης του, που αργότερα λόγο βροχών κατέπεσε ολόκληρη. Σήμερα η σκεπή του έχει αφαιρεθεί ενώ κατέπεσε και μέρος  του τοίχους και είναι μόνο ερείπια.
    Εδω θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε ένα χωριό, σαν το δικό μας  το Κορφοβούνι, του οποίου οι κάτοικοι διακατέχονται από έντονο  θρησκευτικό συναίσθημα,  δεν νοείτε σήμερα 2012  να υπάρχουν ερειπωμένες εκκλησιές και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να γίνει αναστήλωση και να ξαναρχίσουν θειες λειτουργίες σ’ αυτόν.
 
IMG_1703
IMG_1699

18 Ιουν 2012

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 17/06/2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Τα τελικά αποτελέσματα των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών στις 17/06/2012 για το Δ.Δ. Κορφοβουνίου Άρτας έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι : 1.321      Σύνολο ψηφισ. : 833    Άκυρα /Λευκά : 5   Έγκυρα : 828   Αποχή : 488 (36,94%)
                                         ΝΔ 491
                                 ΣΥΡΙΖΑ 134
                                 ΠΑΣΟΚ 71
                       ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ 53
                       ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 36
                   ΔΗΜ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ 14
                                      ΚΚΕ 7
               ΟΙΚΟΛ.-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 6
            ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 4
                                 ΠΑΝ.ΚΙ 4
                                ΚΚΕ μ-λ 3
                                    ΛΑΟΣ 2
             ΚΙΝ.ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 2
                           ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1
            ΑΝ.ΑΝΑΝ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ 0
                                 Κ.Ε.ΑΝ. 0
                ΚΟΙΝ.ΣΥΜΦΩΝΙΑ 0
           ΚΟΜ.ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛ 0
                    ΕΝ.ΚΕΝΤΡΩΩΝ 0
        ΚΟΜ.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ 0
                  ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ 0
       ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛ.ΠΑΡΑΤ. 0

17 Ιουν 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

ΠΗΡΓΟΣ

  Στις 17/06/2012 παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν και οι εκλογές του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Δάσους και Χορτονομής Κορφοβουνίου.Οι υποψήφιοι ήταν οι εξής: Κέφης Νικόλαος του Γεωρ., Κέφης Κωνσταντίνος, Ζέρβας Δημήτριος, Πάνου Σταύρος, Παπαστράτος Ελευθέριος, Παππάς Ευάγγελος του Ηλία.Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:

Κέφης Νικόλαος 274
Κέφης Κωνσταντίνος 262
Ζέρβας Δημήτριος 262
Πάνου Σταύρος 70
Παπαστράτος Ελευθέριος 59
Παππάς Ευάγγελος 67

14 Ιουν 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑ ΚΟΣΜΙΤΣΙΑΝΑ

IMG_1043
  Κοσμίτσιανα, μια περιοχή που αν και ήταν απέναντι από τον Μέγα Κάμπο και το ποτάμι (Άραχθο)   άνηκε στο  Κορφοβούνι. Όλοι συμφωνούν ότι ο οικισμός χτίσθηκε από τους  Κορφοβουνιώτες   στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που ο ποταμός ήταν τότε  τα σύνορα με το Ελληνικό Κράτος. Έτσι πολλοί Κορφοβουνιώτες  πήγαιναν και καλλιεργούσαν τα εύφορα εδάφη της περιοχής για να μην πληρώνουν τους φόρους στον Πασά μιας και βρίσκονταν στα Ελληνικά εδάφη.  Εκεί υπήρχαν και οι κατοικίες δέκα οικογενειών.
ΜΕΓΑ ΚΑΜΠΟΣ 
  Για να έχουν και  ένα επιπλέον λόγο να πηγαίνουν εκεί  κτίσανε και ένα παρεκκλήσι, τον Άγιο Αθανάσιο.  Έτσι ο Άγιος Αθανάσιος και τα Κοσμίτσιανα είναι άρτια πλέον συνδεδεμένα με το Κορφοβούνι. Το εκκλησάκι είχε καταστραφεί από κεραυνό αλλά οι κάτοικοι τον ξανάχτισαν.
 normal_IMG_1417new 
   Το παρεκκλήσι αυτό είχε γίνει αιτία αντιδικίας μεταξύ της Μητρόπολης Άρτας (επί Σεραφείμ)και της Μητρόπολης της Πρέβεζας ( επί Στυλιανού) η οποία λύθηκε στα δικαστήρια και κατοχυρώθηκε υπερ της Μητρόπολη Πρέβεζας όπου άνηκε και το Κορφοβούνι. Αντιδικίες υπήρξαν και μεταξύ κατοίκων της Μαρκινιάδας και του Μέγα Κάμπου, που πολλές φορές οδηγούσαν σε συμπλοκές, για τα εύφορα εδάφη της περιοχής. Οι δυο περιοχές αυτές ήταν και οι ποιο κοντινές στα Κοσμιτσιανα. 
   Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει στις 2 Μαΐου, αλλά πολλές φορές λειτουργούσε του Σωτήρος ή και κάποια άλλη ημέρα  που τα νερά του ποταμού  Άραχθου ήταν πεσμένα, για να μπορούν οι πιστοί να μεταβαίνουν εκεί ποιο εύκολα. Από τότε που έγινε η Τεχνίτη  λίμνη, λειτουργούσε ακόμα ποιο σπάνια γατί πλέον η πρόσβαση έγινε πολύ δύσκολη.
Σήμερα όλη αυτή η περιοχή σκεπάζεται από τα νερά της Τεχνίτης λίμνης Πουρναρίου και το εκκλησάκι είναι  το μόνο που διασώζεται.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΔΡΥΩΝΑΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

 IMG_0202
     Στον συνοικισμό Δρυώνας(Νεζερίστρας) του Κορφοβουνίου υπάρχει ο Ναός των Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου).  Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων οδήγησε ντόπιους μαστόρους το 1940 στην κατασκευή της εκκλησίας στον υπάρχοντα χώρο που βρίσκεται  σήμερα.
  Έτσι οι:
Κωνσταντίνος  Στ. Παππάς,  Σπύρος Δη. Παππάς, Περικλής Ντιβέρης, Νικόλαος Αθανασίου μαζί με την βοήθεια κατοίκων προχώρησαν  στην δημιουργία του Ναού.  Είναι η δεύτερη ενορία του χωριού μας.
IMG_0210
     Περιλαμβάνει βακούφιον καφενείο, το οποίο χτίστηκε πολύ αργότερα περί το1960, καθώς και νεκροταφείο. Γιορτάζει στις  29  Ιουνίου, οπότε γίνεται και το ημερήσιο πανηγύρι.