29 Ιουλ 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

        ΑΟΚ
   Ο Αθλητικός Όμιλος Κορφοβουνίου(ΑΟΚ) ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1980, με την  υπ’ αριθ.  113/80 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άρτας. Η παραπάνω φωτογραφία αποτελεί μέχρι σήμερα το λογότυπο του Ομίλου. Ιδρυτές και αρχικά μελή ήταν οι έξεις:

1) Βασίλειος    Σπ.    Παππάς
2)Χρήστος     Βησ.    Παύλου
3)Κων/νος     Χρ.    Αθανασίου
4)Δημήτριος    Παν.     Καρατζάς
5)Παναγιώτης     Κων.     Πάνου
6)Κων/νος     Ιωάν.   Κέφης
7)Κων/νος        Ιωάν.     Παππάς
8)Δημήτριος   Βασ.   Μπόσμος
9)Χαρίλαος     Περικλή     Φώτης
10)Χρυσόστομος    Π.   Καζάκος
11)Ευάγγελος      Ι.     Παππάς
12)Παντελής     Δ.    Νάτσιος
13)Ευθύμιος     Δ.   Παππάς
14)Σταύρος     Η.    Τζινέρης
15)Κων/νος     Νικ.   Ζέρβας
16)Λάμπρος      Δημ.    Οικονόμου
17)Φλετούρης       Γρηγόρης
18)Νικόλαος        Πάνου
19)Χριστόφορος     Πάνου
20)Γιώργος       Νάτσιος
21)Χρήστος       Πάνος
22)Γεώργιος       Πάνος
23)Αναστάσιος     Κίτσιος   ._  
IMG_1964..          

ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ Α.Ο.ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΑΟΚ
    Σκοπός της ίδρυσης του αθλητικού σωματείου είναι η συμμετρική και αρμονική ανάπτυξη των  σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών του και η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων, με την χρησιμοποίηση της γυμναστικής και αγωνιστικής και λοιπών ασκήσεων σε συνδυασμό μορφωτικού προγράμματος επί των αθλουμένων. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούντο από τους:
    1) Βασίλειων  Σπυρίδωνος   Παππά
    2)Χρήστο   Βησσαρίωνος   Παύλου
    3)Κων/νο    Χρήστου  Αθανασίου
    4)Δημήτριο   Παν.  Καρατζά
    5)Παναγιώτη   Κων.   Πάνου
    6)Κων/νο    Ιωάν.   Κέφη
    7)Κων/νο    Ιωάν.    Παππά
    8)Δημήτριο  Βασ.  Μπόσμο
    9)Χαρίλαο  Περικλή  Φώτη.

Το συμβούλιο αυτό συνέγραψε το πρώτο καταστατικό του Α.Ο.Κ.(8 άρθρα) και φρόντισε για την επικύρωση του από το Πρωτοδικείο Άρτας. Στις  16/1/2000  τροποποιήθηκε, έγινε  προσθήκη νέων άρθρων(26 άρθρα σύνολο), κωδικοποιήθηκε, επικυρώθηκε στις 07/07/2000 από το Μονομελές Πρωτοδικείο  Άρτας  και  ισχύει  σήμερα ως έχει.

26 Ιουλ 2012

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Ναος της Παναγιας
       Η εκκλησία της Παναγίας(κοιμήσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στο ψηλότερο ανατολικότερο άκρο του χωριού μας. Είναι η πιο νεόδμητη και αποτελεί το καμάρι των απανταχού Κορφοβουνιωτών. 
        Άρχισε να χτίζεται το 1997 και ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου ένα χρόνο, με δωρεές και αφιλοκερδή εργασία πολλών συγχωριανών μας καθώς και αρκετά μεγάλες χορηγίες ξένων.
        Είναι ένας ναός μοντέρνος, σταυροειδής με τρούλο εγγεγραμμένο στο κέντρο του. Το δε καμπαναριό του κτισμένο με διακοσμητική πέτρα, δωρεά της οικογένειας Φώτη του χωριού μας. Σημαντική ήταν και η προσφορά των συλλόγων του χωριού μας στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η Αδελφότητα της Αθήνας δεντροφύτεψε τον χώρο και τοποθέτησε βρύση και παγκάκια  και ο Πολιτιστικός σύλλογος ενός κεραμοσκεπής στεγάστρου.   

IMG_1820
IMG_1819
IMG_1692
    Κτίστηκε στην θέση υπάρχοντος πέτρινου ναού που καταστράφηκε από πυρκαγιά παραμονή 15 Αύγουστου 1997.
    Ο πέτρινος αυτός ναός είχε κτιστεί στα 1948-1949, στην αρχή σκεπασμένος με πλάκες και αργότερα με κεραμίδι και προστέθηκε και ένα μικρό καμπαναριό, όπως φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία του 1989.
ΠΑΝ-001                         Μια πιο παλιά πριν το 1980
Παναγία

     Στην προσπάθεια αναζήτησης φωτογραφικού υλικού από κατοίκους του χωριού μας,  βρέθηκαν κάποιες φωτογραφίες που αφορούν την περίοδο εκείνη(της καταστροφής) και τις παραθέτω ποιο κάτω.
IMG_1817
                                            (φωτ.1)  
     Σε αυτή την φωτογραφία (φωτ.1) βλέπουμε ότι απέμεινε από το ιερό του ναού μετά την πυρκαγιά της 14 Αυγούστου του 1997.       Βλέπουμε και το ξεσκέπαστο του μετά το κάψιμο της σκεπής του καθώς και την καταστροφή του σοβατίσματος του στον κάθετο τοίχο.
IMG_1827
                                                   (φωτ.2).
Εδώ βλέπουμε ότι απέμεινε  από το καμπαναριό της εκκλησίας (φωτ.2).

 IMG_1825
                                                   (φωτ.3)
    Τα σκαλάκια της εκκλησίας που οδηγούσαν στον εσωτερικό του ναού. Στην κλεφτή ματιά βλέπουμε την κατεστραμμένη σκεπή του (φωτ.3).

 IMG_1826
                                                    (φωτ.4)               
      Εδώ από το εσωτερικό του ναού, βλέπουμε ότι απέμεινε από την πλευρά της εισόδου του(φωτ.4).

     Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι την επόμενη χρόνια 1998 ο ναός ήταν σχεδόν έτοιμος από κτηριακής εγκατάστασης και στις 15 Αυγούστου λειτούργησε κανονικά. Πλήθος λαού συγκεντρώθηκε να παρακολουθήσει την πανηγυρική θεια λειτουργία από πολλά μέρη του νομού μας και όχι μόνο, καθώς και να θαυμάσει και την νέα εκκλησία.
IMG_1822
              Εκατοντάδες οι πιστοί στην πρώτη πανηγυρική θεια λειτουργία όπως φαίνονται και στην παραπάνω φωτογραφία του 1998
IMG_1821
     Πιο παλιά ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν σαν παρατηρητήριο(καρακόλι) από τους Τούρκους.
    Ο Ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου όπου εισέρχονται πλήθος πιστών από το χωριό μας και από τα γύρο χωριά. Ακολουθεί το παραδοσιακό  Καγκελάρι και το μεγάλο πανηγύρι στις 16 και 17 του μηνός.
   
 
IMG_1676   Στο βιβλίο του ο Κωνσταντίνος Κοκκινέλης αναφέρει  σχετικά με την οικοδόμηση της Παναγίας:  το δύσκολο αυτό έργο το ανέλαβε η "επιτροπή ανεγέρσεως πυρποληθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Κορφοβουνίου" που δημιουργήθηκε στις 19/08/1997 με πρόεδρο τον ιερέα Φώτιο Νάτσιο, αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Παπαστράτο (πρόεδρος της κοινότητας Κορφοβουνίου τότε), γραμματέα τον Αριστείδη Παππά, ταμία τον Νικόλαο Κέφη του Γεωργ.  και άλλα 20 μέλη κάτοικοι του χωριού. Σκοπός της επιτροπής ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την οικοδόμηση, καθώς και να μεριμνήσει για την κατασκευή του Ναού.
 
     το βιβλίο του έχει τον τίτλο:  ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ   (Μπρένιστα) 
                               και η πρώτη έκδοση έγινε το 2011
.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ

 

IMG_1676   Στο βιβλίο του ο Κωνσταντίνος Κοκκινέλης αναφέρει  σχετικά με την οικοδόμηση της Παναγίας:  το δύσκολο αυτό έργο το ανέλαβε η "επιτροπή ανεγέρσεως πυρποληθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Κορφοβουνίου" που δημιουργήθηκε στις 19/08/1997 με πρόεδρο τον ιερέα Φώτιο Νάτσιο, αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Παπαστράτο (πρόεδρος της κοινότητας Κορφοβουνίου τότε), γραμματέα τον Αριστείδη Παππά, ταμία τον Νικόλαο Κέφη του Γεωργ.  και άλλα 20 μέλη κάτοικοι του χωριού. Σκοπός της επιτροπής ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την οικοδόμηση, καθώς και να μεριμνήσει για την κατασκευή του Ναού. 

               

                             το βιβλίο του έχει τον τίτλο:  ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ (Μπρένιστα)
                                         και η πρώτη έκδοση έγινε το 2011

25 Ιουλ 2012

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΑΝΕΓΕΡΘΕΝΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

Προσκληση
   Τα επίσημα εγκαίνια(θυρανοίξια) του ιερού ναού της Παναγίας του Κορφοβουνίου Άρτας, έγιναν  το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου το 2003 με μια άψογα οργανωμένη εκδήλωση.
   Σύμφωνα με τον  προγραμματισμό,   8:00  με  9:00  το πρωί έγινε η τελετή των εγκαινίων, 9:00 με 10:30 η Θεία Λειτουργία,  ακλούθησε ομιλία του Μητροπολίτη   και   τέλος  ομιλία  του Δημάρχου  Βλαχέρνας  Νικολάου  Κέφη ο οποίος αποτελούσε και τον ταμία της "επιτροπή ανεγέρσεως πυρποληθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Κορφοβουνίου"
   Η θεία λειτουργία τελέσθει παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  Νικοπόλεως και Πρεβέζης   Μελέτιο, ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια του Ναού.

Παρατηρητης

       Με λαμπρότητα  τα εγκαίνια του Ιερού Ναού,  όπως γράφει και ο τοπικός τύπος της  Άρτας,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πρέβεζας κ. Μελέτιο και με την συμμετοχή πολλών εκατοντάδων  πιστών.
     Παραβρέθηκαν  ο Νομάρχης Άρτας  Λάμπρος Ρίζος,  οι βουλευτές :   Θόδωρος Κολιοπάνος, Κώστας Καραμπίνας  και άλλες πολιτικές  προσωπικότητες καθώς  και δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.  

κεντημενη εικονα


       Η Κεντημένη εικόνα της Παναγίας  σε ύφασμα,μια από τις τρεις εικόνες που διασώθηκαν από την φωτιά, δημιουργία νεαρού κοριτσιού του χωριού μας, κοσμεί σήμερα την εκκλησία.

 

 

 

 

      Εδω μπορείτε να δείτε την θεια λειτουργία των εγκαινίων του Ναού, τα θυρανοίξια ιερού ναού όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο.

24 Ιουλ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

    Το Σάββατο 4 Αυγούστου και στις  8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί  άτυπη,  ενημερωτική συνέλευση των μελών του  Αναγκαστικού Συνεταιρισμού στον προαύλιο χώρο του καφενείου του Φλετούρη στο κέντρο του χωριού.Την συνέλευση μπορούν να παρακολουθήσουν και μη μέλη του Συν/σμου.  Τα θέματα που θα συζητηθούν αναφέρονται λεπτομερώς στην παρακάτω  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :


              ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

21 Ιουλ 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

 Αγιος Χριστόφορος 2005
     Στον Έλατο Κορφοβουνίου και δίπλα στο παλιό τμήμα της εθνικής οδού ( Άρτας-Φραστών )  βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου.  Ο Ναός στην πιο παλιά του μορφή ήταν μονόκλιτος, πετρόχτιστος, πλακοσκεπείς.  Σε πιο πρόσφατη επισκευή του προστέθηκε κεραμοσκεπή, έγινε υπερύψωση του ναού, προστέθηκε τειχοποιία στον προαύλιο χώρο και χτίστηκε το καμπαναριό του.
   Γραπτά ιστορικά στοιχεία για αυτόν δεν βρέθηκαν. Στο βιβλίο του, ο Σεραφείμ  Ξενόπουλος αναφέρει ότι περί τα 1884  ο  ναός του Αγίου Χριστοφόρου ήταν κατεστραμμένος.  Οι γεροντότεροι του χωριού διηγούνται ότι στην περιοχή υπήρξε ξακουστό Μοναστήρι.  Μάλιστα το Μοναστήρι αυτό διέθετε χαγιάτι(ξενώνα) όπου ξεκουράζονταν οι περαστικοί καθώς και τα ζώα που τους μετέφεραν.
   Ο Άγιος Χριστόφορος (ο κυνοκέφαλος)  εικονίζεται στις αγιογραφίες να μεταφέρει τον Χριστό στον ώμο του εξού και το όνομά του(Χριστόφορος= αυτός που μεταφέρει τον Χριστό).
   Ο Άγιος σήμερα είναι ο προστάτης όλων των οδοιπόρων-οδηγών που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο ( πεζοί, ταξιδιώτες, αυτοκινητιστές, μοτοσικλετιστές, κλπ ) και γιορτάζει στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο.
  Έτσι  πλήθος πιστών συγκεντρώνονται στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο στον Ναό για να παρακολουθήσουν  την πανηγυρική  θεια λειτουργία και να χορέψουν το παραδοσιακό Καγκελάρι.

Αγιος Χριστόφορος σημερα

20 Ιουλ 2012

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ


ο Αγιος Νικολαος παλια
    Ο  Ναός του Αγ.Νικολάου του Κορφοβουνίου Άρτας κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή που αναγράφεται στο κτίσμα το 1871 και αποτελούσε τόπο λατρείας του χωριού μας ως και το 1928. Με απόφαση της τότε  Ελληνικής κυβέρνησης( 3615/10-07-1928, Φ.Ε.Κ. 120/11-07-1928 ), παύεται  το 1928 και ορίζεται ο Άγιος Γεώργιος ως η νέα ενορία. Την δε περίοδο 1969-1970  όπου γινόταν η ανακατασκευή του Ναού του Αγίου Γεωργίου  αποτέλεσε ξανά την ενορία του χωριού μας.
   Ήταν ένας μονόκλιτος, πετρόχτιστος απλός χωρίς διάκοσμο ναός, σκεπασμένος με πλάκες και με ένα μικρό καμπαναριό στην δυτική πλευρά του στην αρχή. Κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη η πολύ κοντή κεντρική είσοδος, χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκκλησιών στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν έτσι εφίππους τούρκους στρατιώτες να εισβάλουν με το άλογο τους μέσα στην εκκλησία.
    Με μια μικρή επέκταση  του προς τα δυτικά, μια ανύψωση της στέγης του και προσθήκη κεραμοσκεπής, γκρέμισμα του μικρού καμπαναριού, διασώζεται μέχρι σήμερα  2012

 βλέπε πιο κάτω Φώτο.
ο Αγιος Νικολαος σημερα
    Είναι κτισμένος πάνω στη θέση του παλιού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου  που υπήρξε  εκεί  πριν το 1200. Στο μοναστήρι αυτό φιλοξενήθηκε η Αγία Θεοδώρα(πολιούχος της Άρτας) μεταξύ 1231 και 1236 μαζί με τον νεογέννητο  πρωτότοκο γιο της Νικηφόρο, όταν ντροπιασμένη από τα καμώματα του συζύγου της Μιχαήλ Β' Κομνηνό-Δούκα βασιλιά του Δεσποτάτου της Ηπείρου, εγκατέλειψε το παλάτι της που βρίσκονταν στην Άρτα(Αμβρακία). Η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Μαρτίου κάθε χρόνο οπότε γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία και στον Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού μας. η κουνια της Αγ.Θεοδωρας σημερα
   Στον χώρο της εκκλησίας υπάρχει λαξευμένη πέτρα(κούνια) όπου η Αγία κοίμιζε το  νεογέννητο γιο της Νικηφόρο και αποτελεί τόπο λατρείας όλων των συγχωριανών μας και όχι μόνο. Η πέτρα αυτή στολίζεται από κομψό εικονοστάσι που ανά τους καιρούς  είχε  διάφορες μορφές. Βρίσκονταν πιο κοντά, δίπλα στην εκκλησία(μέσα στον χώρο του παλιού Μοναστηριού) που λόγο διάβρωσης του εδάφους κατρακύλησε και βρέθηκε στην υπάρχουσα θέση. 
  βλέπε Φώτο
εικονοστασι 1980
   Το 1978 σε πανηγυρική τελετή  παρουσία πλήθους πιστών, έγινε τοποθέτηση μερικών λειψάνων της Αγίας στην Αγ. Τράπεζα της Εκκλησίας υπό την παρουσία του Μητροπολίτη Πρέβεζας και Νικόπολης  Στυλιανού  Κορνάρου(1911-1999). Τα λείψανα αυτά είχαν προσφερθεί από τον αντίστοιχο Ναό της Αγ.Θεοδώρας της Άρτας όπου είχε μονιάσει η Αγία. Από τότε η Εκκλησία ονομάστηκε  Ναός Αγ. Νικολάου  κι  Αγ. Θεοδώρας και γιορτάζει  δυο φορές το χρόνο 6 Δεκεμβρίου του Αγ. Νικολάου και 11 Μαρτίου της Αγίας Θεοδώρας.

19 Ιουλ 2012

Ο ΝΑΟΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 IMG_1752-001
     Το εκκλησάκι  του Αγ.  Νικολάου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού μας και συγκατοικεί μαζί με την νέα υδατοδεξαμενή(περιοχή Τσουκαλάδες, θέση Αγριελιά).
  Κτίστηκε το 1995 από τον συγχωριανό  μας  Κέφη Νικόλαο  του Ιωάννη, εκκλησάκι σύγχρονο με κεραμοσκεπή και μικρό καμπαναριό, όπως φαίνεται και στην πιο πάνω φωτογραφία, πάνω σε ερείπια παλιού κατεστραμμένου Ναού. Το παλιό αυτό εκκλησάκι σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων(παλιός Άγιος Νικόλαος) είχε κτιστεί  μεταξύ  1919-1922  με χρήματα που είχε συγκεντρώσει η Κωνσταντινιά Δ. Νικολάκη, στην μνήμη του γιου της Νίκο που είχε σκοτωθεί σε πόλεμο, πάνω σε ερείπια ακόμα πιο παλιού ναού που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο.
       Το εκκλησάκι αυτό γιορτάζει στις 20 Μαΐου κάθε χρόνου όπου πραγματοποιείται  θεία λειτουργία.

17 Ιουλ 2012

ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

IMG_1647

   Το κοινοτικό κατάστημα,  ένα πετρόκτιστο και κεραμοσκεπείς κτίσμα που το αντικρίζει κάποιος πρώτο, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού μας, κάτω από το αγέρωχο πλάτανό της  πλατείας.  Κτίστηκε αμέσως, μετά την οικοδόμηση του Δημοτικού σχολείου(1955-1960), από τον Δημοσθένη  Χρηστογιάννη, τεχνίτη και κτίστη της εποχής(1960-1961). 
   Στον χώρο αυτό στεγάζεται το κοινοτικό γραφείο του Δ. Δ. Κορφοβουνίου( γραφείο του προέδρου) καθώς και το γραφείο του  Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Συνιδιοκτησίας Δάσους και Χορτονομής ( Α.Σ.Δ.Σ.Δ.Χ),  ενώ αποτελεί και έδρα κάθε ιατρικού επισκέπτη και αγροτικού ιατρού του χωριού μας.
  Το κατάστημα κτίστηκε με δημόσια δαπάνη του Ελληνικού κράτους.

16 Ιουλ 2012

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

 Σχολειο Ρουμανια
      Το δημοτικό σχολείο στα Ρουμάνια Κορφοβουνίου ιδρύθηκε με το ίδιο ακριβώς προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 377/1-11-1934 με το οποίο ιδρύθηκε και το σχολείο στον Έλατο.Κτίστηκε πάνω σε οικόπεδο που προσέφερε ο συγχωριανός μας Σπύρος Τσιούρης  το 1934-1935 και με προσωπική εργασία πολλών κατοίκων του χωρίου μας.
    Ήταν πέτρινο, μονοθέσιο, πλακοσκεπή στην αρχή, με γραφείο και κατοικία για τον διδάσκαλο. Αργότερα προστέθηκε κεραμοσκεπή.  Κάποια περίοδο η κατοικία του διδασκάλου χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη αίθουσα διδασκαλίας λόγο των πολλών μαθητών.
    Το σχολείο έκλεισε το 1981, λόγο έλλειψης μαθητών. Σ’ αυτό συνέβαλε η κατασκευή της τεχνίτης λίμνης που ανάγκασε πολλούς κατοίκους να μετοικίσουν σε άλλες περιοχές.Σήμερα σώζονται μόνο ερείπια.

6 Ιουλ 2012

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

IMG_1737-001
     Το πρώτο δημοτικό σχολείο στον Έλατο Κορφοβουνίου κτίστηκε το 1934-1935.Το κτήριο ήταν  πέτρινο, σκεπασμένο με πλάκες και ήταν δημόσιας δαπάνης.Ιδρύθηκε  δε στις 26-10-1934 με το  ΦΕΚ 377/1-11-1934 τ.π. και ήταν μονοθέσιο με ένα μικρό γραφείο διδασκάλου.
   Αργότερα γκρεμίζεται 1959-1960.  Στην θέση του χτίζεται  ένα πιο σύγχρονο και πιο μεγάλο κτήριο,  με την μορφή που υπάρχει σήμερα. Είναι διθέσιο με γραφεία διδασκάλων και μεγάλο προαύλιο χώρο. Σήμερα 2012  το σχολείο λειτουργεί κανονικά.

3 Ιουλ 2012

Η ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ




  Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα (6/2012) έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος  της κεντρικής οδού στον Έλατο Κορφοβουνίου και τμηματικά έχει δοθεί στην κυκλοφορία.Απομένει το τμήμα της διασταύρωσης (στροφής) προς το κέντρο του χωριού μας.Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σημαντικό έργο που θα αλλάξει την εικόνα στο Έλατο και θα κάνει πιο εύκολη την μετακίνηση των κατοίκων προς τις γύρο περιοχές.

IMG_1766

    Στην ποιο πάνω φωτογραφία φαίνεται η χάραξη της οδού στο σημείο του γηπέδου και πάνω.Σε αυτό το τμήμα ο δρόμος βγαίνει έξω από τις κατοικίες του οικισμού.

                Έλατος    27/07/2012.

2 Ιουλ 2012

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

 
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
1. Δικαιούχος της άδειας
Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «GAMESA ENERGIAKI HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», όπως αυτή νόμιμα
εκπροσωπείται και με μετοχική σύνθεση:
GAMESA ENERGIA SA 99,875%

JUAN IGNASIO LOPEZ GANDASEGUI 0,125%
2. Πρόσωπο φυσικό ή νομικό που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου
σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει
GAMESA ENERGIA SA
3. Αντικείμενο της Άδειας
Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης
ισχύος 13,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 13,5MW, αποτελούμενος από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος
4,5MW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 136 μέτρα. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Κορφοβούνι»,
των δημοτικών Ενοτήτων Βλαχέρνας και Ξηροβουνίου, του δήμου Αρταίων, της Περιφερειακής
Ενότητας Άρτας, όπως αποτυπώνεται στα τοπογραφικά διαγράμματα φύλλων χάρτου ΓΥΣ κλίμακας
1:5.000 και 1:50.000 τα οποία κατατέθηκαν στη ΡΑΕ με την ως άνω αίτηση.
Περισσότερα σχετικά με τους όρους της άδειας στο λινκ που ακολουθεί
http://www.rae.gr/old/lic/licenses/RAE_602-2012.pdf