1 Απρ 2012

ΒΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ ΑΡΤΑΣ




ΒΟΥΛΙΝΑ
       Από τον Μέγα Κάμπο περνώντας το Κακολάγκαδο (το μεγάλο λαγκάδι που πολλές φορές σχεδόν έκλεινε την κοίτη του ποταμού Άραχθου από τις προσχώσεις του), με κατεύθυνση προς Άρτα, συναντάμε τον οικισμό Βούλινα.
    Αν και την εποχή που έγινε το φράγμα δεν υπήρχαν σπίτια, παρά μόνο καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές, οπωροφόρα δένδρα και βοσκοτόπια, ιστορικά έχει καταγραφεί ότι μεταξύ 1800 και1900 κατοικούνταν. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο οικισμός ήταν πυκνός. Όμως μια αρρώστια της εποχής(πανούκλα) η οποία σκόρπισε το θάνατο σε χιλιάδες κατοίκους στην Άρτα, χτύπησε και τον οικισμό. Όσοι από του κατοίκους γλύτωσαν αναγκάστηκαν να μετακομίσουνε σε άλλες περιοχές κτίζοντας απομακρυσμένες, νέες κατοικίες, φοβούμενη το μεταδοτικό της ασθένειας.
    Γεωγραφικά τα Βούλινα ανήκουν στην Βλαχέρνα, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε γιατί εκεί δραστηριοποιούνται πολλοί Κορφοβουνιώτες. Σε πολλά χωράφια οι ιδιοκτήτες είναι από το χωριό μας. Το ρέμα της Πρόγονης σύμφωνα με το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο του χωριού μας είναι το φυσικό όριο μεταξύ Κορφοβουνίου και Βλαχέρνας. 
   Εδώ σας έχω μια φωτογραφία έγχρωμη της περιοχής.
κλικ ΕΔΩ