22 Ιουν 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΡΤΑΣ



IMG_1746-001
    Στο ψηλότερο βορινό άκρο του χωριού μας βρίσκεται η εκκλησία του προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιάς).  Κτίστηκε το 1877, πάνω σε ερείπια ναού που υπήρχαν στο σημείο αυτό. Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος στο βιβλίο του “ Δοκίμιο ιστορικόν περί Άρτας-Πρεβέζης” το 1884 τον αναφέρει ως  “άστεγον”(χωρίς σκεπή).
   Ήταν  πετρόχτιστος, σκεπασμένος με πλάκες στην αρχή, χωρίς διάκοσμο, όπου πρόσφατα  σε ανακαίνιση σκεπάστηκε με κεραμίδι.
Πιο παλιά στον ίσκιο των παρακειμένων βελανιδιών γίνονταν ημερήσιο πανηγύρι, κατά τον εορτασμό του παρεκκλησίου, δένδρα που σήμερα έχουν ξεραθεί και έχουν αφαιρεθεί από τον χώρο.
   Σήμερα  2014 αν εξαιρέσουμε τον πλακόστρωτο διάδρομο που έχει προστεθεί, το μεταλλικό καμπαναριό που κοιτάζει στο δάσος και το περιμετρικό υπόστεγο από σηδεροκατασκευή δεν θυμίζει κάτι από εκκλησία.
     Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο, όπου πραγματοποιείται πανηγυρική θεία λειτουργία με την παρουσία πλήθους πιστών.

  Ο προφήτης  Ηλίας αποτελεί παρεκκλήσι της δεύτερης ενορίας του χωριού μας των Αγ. Αποστόλων της Δρυώνας. Η διατήρηση του οφείλεται σήμερα σε σημαντική προσπάθεια πολλών κατοίκων αυτού του οικισμού του χωριού μας.
 
Ποιο κάτω είναι δυο Φώτο τραβηγμένες τον Αύγουστο του 2006.

IMG_0644IMG_0655