4 Αυγ 2013

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!!!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Α.Σ.Δ.Σ.ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΝΟΜΗΣ.  Το παρακάτω κείμενο αποτελεί  συνέντευξη του προέδρου Α.Σ.Δ.Σ. Δάσους Χορτονομής Κορφοβουνίου κυρίου  Κέφη Νίκο στην εφημερίδα  ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.
               http://www.maxitisartas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6370:prwti-selida&catid=8:front&Itemid=11

   Αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων
Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2013 10:27
kefis nikos b-w
Εισήγηση του πρώην δημάρχου και αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Νικόλαου Κέφη του Γεωργίου επί του θέματος «Καθαρισμού αντιπυρικών ζωνών και αποκατάσταση βατότητας οδών», προϋπολογισμού 31.129,20 € καθώς και ανάθεση του έργου με πρόχειρο διαγωνισμό. Στην εισήγηση ο κ. Κέφης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα χρήματα για την πολιτική προστασία προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για καθορισμό αντιπυρικών ζωνών που σημαίνει:
      Α. Καθαρισμό και διαμόρφωση οδοστρώματος και
      Β. Κοπή παράπλευρων φυτών – χόρτων και βλάστησης, με σκοπό την απρόσκοπτη διέλευση πεζών τμημάτων αλλά και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού καθώς και υδροφόρων ή άλλων οχημάτων για την κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς.
  Η φράση «καθαρισμός αντιπυρικών ζωνών» αναφέρεται καθαρά και μόνο σε ύπαρξη δασών - δάσους και όχι στον καθαρισμό αγροτικών δρόμων που αποτελεί μέριμνα και ευθύνη του Δήμου μέσα από το τεχνικό του πρόγραμμα.
  Τα υπάρχοντα για αντιπυρικές ζώνες  χρήματα πρέπει να καλύπτουν πράγματι αντιπυρικές ζώνες και όχι σκοπιμότητες, πού είναι κάμπος με πορτοκάλια ή βοσκότοποι με ξηρά χόρτα που κάθε χρόνο οι βοσκοί βάζουν φωτιές για να ανανεώσουν το χορτάρι.
   Από την περιοχή της Βλαχέρνας μέχρι τη Γέφυρα Πλάκας (όρια του Δήμου Αρταίων) και κατά μήκος της λίμνης του ποταμού Αράχθου, εκτείνεται ένα τεράστιο και παρθένο δάσος. Τα πεσμένα κατά καιρούς φυλλώματα σχηματίζουν τείχος ύψους 2-3 μέτρων. Μια ενδεχόμενη πυρκαγιά θα καίει χρόνια και οι καταστροφές θα είναι ανυπολόγιστες για τους υπάρχοντες οικισμούς Δημοτικών Διαμερισμάτων, τα χιλιάδες ελαιόδεντρα και τα λοιπά καρποφόρα δέντρα και θα χρειασθεί εκκένωση οικισμών και Διαμερισμάτων.
    Επιβάλλεται να καθαρισθεί και γενικά να διαμορφωθεί το οδόστρωμα και να κοπούν φυτά, χόρτα, βάτα κ.λ.π. αυτοφυή στους εξής δρόμους που λειτουργούν ταυτόχρονα και ως αντιπυρικές ζώνες.

α. Από Δρυώνα προς περιοχή Ελάτου – Παπαστραταίϊκα.
β. Από θέση Μελίσκα προς Μέγα Κάμπο – λίμνη Αράχθου ποταμού.
γ. Από θέση Μελίσκα προς Ρουμάνια – Διάκο.
δ. Από θέση Μελίσκα προς περιοχή Στραρίστρας.
ε. Από θέση οικίας Πέτρου Νικολάκη προς περιοχή Καστανιάς.
στ. Από θέση Παναγιά προς Ρουμάνια.
ζ. Από θέση Διάκου προς αντλιοστάσιο Διάσκου.
η. Από Γεώτρηση προς αντλιοστάσιο Αλευροχιάς.
θ. Από Γραμμενίτσα προς περιοχή Σκαμνιάς.
ι. Από Κούκο προς περιοχή Γραμμενίτσας (παλαιά χωματερή).
ια. Από Σκαμνιά Βλαχέρνας προς λίμνη Αράχθου.
ιβ. Καθαρισμός νεκροταφείου Αγίων Αναργύρων.
ιγ. Σε περιοχές Γριμπόβου, Χανοπούλου, Καμπής.
ιδ. Από Πιστιανά και Ροδαυγή προς λίμνη Αράχθου ποταμού.
  Θα με ρωτήσει κάποιος τι έκανες εσύ σαν Δήμαρχος για τους δρόμους αυτούς; Η απάντηση είναι ότι επί Δημαρχίας μου έγινε διάνοιξη – διαπλάτυνση – βελτίωση – αποκατάσταση βατότητας όλων των δρόμων αυτών με μηχανήματα της Νομαρχίας – εταιριών ακόμα και του Στρατού και αδαπάνως για το Δήμο. Θέλετε να ακούσετε την αντίδραση αυτοδιοικητικών του Δήμου Βλαχερνών; Καταγγελία και στο στρατό επειδή έστειλε μηχανήματα και στη Νομαρχία για τον ίδιο σκοπό με στόχο τη μη εκτέλεση έργων και ειδικότερα την μη κατασκευή αντιπυρικών ζωνών προκειμένου να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές και περιουσίες για πολιτική εκμετάλλευση.
  Σήμερα σαν πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ. Δάσους Χορτονομής Κορφοβουνίου με τη συνδρομή και του Δήμου το οποίο ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζει δημόσια και ωριμάζει μελέτες για κατασκευή αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή Ρουμανίων –Διάκου Δρυώνας και Προφήτη Ηλία.
  Απαιτείται μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη από Κιτσέϊκα προς περιοχή Σταρίστρας καθώς και διαπλάτυνση του δρόμου από Σκαμνιά προς λίμνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
  Μπορεί να νομίζουμε ότι τα χρήματα για την αντιπυρική προστασία να μην πιάνουν τόπο –πολιτικά, ψηφοθηρικά – και γενικά δεν αποδίδουν μπροστά στο να ρίξουμε κάποια τσιμέντα ή κάποια μέτρα άσφαλτο. Εάν σκεφτόμαστε έτσι εκτιμώ ότι κάνουμε μέγα λάθος. Εύχομαι στην παραπάνω περιοχή να μην εκδηλωθεί ποτέ πυρκαγιά αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα βρεθούμε σε άσχημη θέση.
Λέμε ΝΑΙ στις εργασίες αυτές άμεσα και με την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων.
Λέμε ΝΑΙ στην διάθεση και άλλων χρημάτων και από οποιαδήποτε πηγή για την βελτίωση των δρόμων που λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες αποκλειστικά ή μη.
Λέμε ΝΑΙ στην διάθεση χρημάτων και από οποιαδήποτε πηγή για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, με σκοπό την αντιμετώπιση τυχόν εκδηλωθεισών πυρκαγιών και αποτροπή των μεγάλων κινδύνων που συνεπάγονται. Λέμε ΟΧΙ στην χρήση αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα χρήματα ρίψη στους δρόμους αδρανών υλικών προκειμένου από την εξοικονόμηση αυτή να καθαρισθεί μεγαλύτερος αριθμός αντιπυρικών ζωνών. Βελτίωση του οδοστρώματος τέτοιων ζωνών να γίνει από τα υλικά που θα προμηθευτεί ο Δήμος.
Τέτοια θέματα πρέπει να ξεφεύγουν από σκοπιμότητες, μικροσυμφέροντα πολιτικά και αντιπαραθέσεις και πρέπει να υπάρχει κοινό μέτωπο και θέληση στην αντιμετώπιση του μεγάλου κινδύνου των πυρκαγιών».
    Το παραπάνω κείμενο αποτελεί  συνέντευξη του προέδρου Α.Σ.Δ.Σ. Δάσους Χορτονομής Κορφοβουνίου κυρίου  Κέφη Νίκο στην εφημερίδα  ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.
               http://www.maxitisartas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6370:prwti-selida&catid=8:front&Itemid=11