16 Αυγ 2012

ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ ΣΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ ΑΡΤΑΣΚαγκελάρι 2012
Τέτοια ώ...μωρ τέτοια ώ... τέτοια ώρα ητανε ψες,
τέτοια ώρα ήτανε ψές,τέτοια και παραπροψές.
Στο χορό μωρ στο χορό , στο χορό που χόρευαν,
στο χορό που χόρευαν, ολ' αγόρια και παιδιά,
ολ' αγόρια και παιδιά και κορίτσια ανύπαντρα.

Το Καγκελάρι,υπαίθριος πολυπρόσωπος χορός,χορεύεται κατά κανόνα παραδοσιακό.
Την ονομασία του Καγκελάρι  ή Μπαϊραχτάρης την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο,επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα,τα διπλώματα του κύκλου που κάνουν οι χορευτές.

Συ που σε... μωρ συ που σε... συ που σέρνεις το χορό,
συ που σέρνεις το χορό κάνε διπλοκάγκελο,
κάνε διπλοκάγκελο,κάνε καγκελίσματα.
Οι ρίζες του χορού χάνονται στα βάθη του χρόνου.Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι πολύ γνωστός και συνδέεται με τους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων και την μακρόχρονη σκλαβιά των τούρκων να επικοινωνήσουν οι κάτοικοι μεταξύ τους και να ανταλλάξουν κρυφά μηνύματα πάνω στον χορό.

Ο χορός αυτός με το αλληγορικό ιστορικό του νόημα άρχισε τα τελευταία χρόνια με την εγκατάλειψη της υπαίθρου να τρεμοσβήνει και κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι να συμμετέχουν στον παραδοσιακό αυτό χορό που γίνονταν παλαιά στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου,του Αγίου Χριστοφόρου στον Έλατο αλλά και το μεγάλο καγκελάρι τον 15αυγουστο με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων χορευτών.

Έγινε και φέτος το καγκελάρι 16 Αυγούστου όπως συνηθίζετε τα τελευταία χρόνια με πολύ λίγο κόσμο, και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας, τί μπορεί να γίνει τον επόμενο χρόνο ποιό οργανωμένα και με μεγαλύτερη συμμετοχή δημογερόντων αλλά και νέων παιδιών.

Φωτογραφίες θα βρείτε εδώ αλλά και ακόμα περισσότερες στο facebook
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4366098799841.2172402.1509038960&type=1